19 Ağustos 2009 Çarşamba

i am Lucy...

Nasa'daki bilim adamları uzay boşluğunda ham elmastan oluşan "BPM 37093" numaralı gezegeni keşfederler ve Beatles'ın "Lucy in the sky with diamonds" adlı ünlü şarkısına atfen Lucy adını verirler. Centaurus takım yıldızı üyesi, dünyadan 50 ışık yılı uzaklıktaki kristalize karbondan meydana gelen gezegenin 1.500 km çapındaki elmas çekirdeği, nükleer enerjisini tüketip sönen bir yıldıza aittir.

Dünyanın en büyük elması, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in tacındaki Afrika yıldızı. 530 karat ağırlığında olan bu elmasın adı, görüntüsü bana sömürgeciliği ve savaşı anımsatıyor her defasında. Bilimadamları belki biraz da bu serzenişi dile getirmek için gezegene bu adı vermiş olabilirler mi diye düşünüyorum. Beatles'ın yarattığı özgürlük ve isyan duygusu melodilerin ve zamanın ötesinde bir boyut kazanıyor. Ölümsüzleşiyor. Liverpool'lu efsanevi dört genç, kırk yıl sonra gökyüzünde yalnız gezen ham elmastan bir yıldıza isim babası olurken diğer yandan daima görünür kılınıyorlar. Düşünsenize, Nasa'da çalışan, akıl sınırlarını aşan keşifler yapan, çoğu orta yaşın üstünde olan ve astronomik maaşlarla çalışan bilim adamlarında da benzer bir duygu var. Belki onlar da geçmişte yaşadıkları benzer asilikleri, ruhlarındaki fırtınayı Beatles dinleyerek dışa vurdular. Karşılığında verebilecekleri en anlamlı armağanı sundular böylece.

Ne zaman dinlesem ruhuma masumiyet tohumları eken o müthiş şarkının, beni tek hüzünlendiren yansıması ise i am sam filmindeki andır. Film boyunca Beatles şarkıları farklı grupların yeni yorumlarıyla bize eşlik eder, küçük kız karakterinin adı da yine Lucy'dir. Filmde küçük kızının eğitim ve yaşamsal faaliyetlerine yeterli desteği vermesi mümkün görünmeyen zihinsel engelli Sam'in,
küçük zeki kızı Lucy'nin velayetini almak için yaşadığı gönülleri titreten mücaadelesiyle karşılaşırsınız. O ağlak haldeyken bile duyduğunuzda, yine bir umut serper içimize bu şarkı. Umutsuzluk içinde size huzurun yakınlaştığını, kötü şeylerin geçeceğini hissettirir.

Efsane olmak kolay değildir. Daha nice yıldızlar keşfedilecektir, nice filme ilham verecektir zamansız melodileri. Beatle mania zamanın ötesindeki yolculuğunu evren yok olana kadar sürdürecektir.

Tir. Dir. De... Evrene atılan imzalara müdaahele hakkımızın olmaması ne kadar üzücü. Misal bir yıldızımız olsa, ona Zeki Müren diyebilsek. Yan yıldıza Bülentciğimin adını versek. Baba bir yıldız daha keşfetsek, onun adı da Orhan olsa. Kıskanç Türk güdüleri işbaşında...

Ve hatta rüyalar gerçek olsa...

Yıldızımız olsa adına "Batsın bu dünya" desek. Milli ironilerimiz şaha kalksa...

Ahuhahaeeaa!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder