12 Aralık 2010 Pazar

Evlat Törpüsü


Eve gelecek kişi önemseniyor. Haftalar öncesinden davet edildiğini bildiklerinden ev halkı huzursuz. Evin annesi mutlu. Ama şüpheleri yok değil. Başına iş almış olabilir. En azından sekiz evle bağlantısı var gelecek kadının. Evde gördüğü herhangi bir aksaklığı başkasına anlatırsa evin hanımı geceleri uyuyamaz, sinir krizi geçirebilir, yanlış anlaşılabilir. Ön hazırlık şart!

Temizlikçi kadın öncesi anne telaşı bahsettiğim. Hani temzilikçinin ve ev hanımının ortak çalıştığı, hanımın daha çok yorulduğu, amacından sapan çabalama. Evinizin temizliğine yardımcı olmak, sizin yükünüzü hafifletmek için gelen yardımcının evi temiz bulması için annenizin kendini hırpalaması. Sizin engel olamadığınız durum.

Eğer dönemlere ayıracak olursak, orta gelirli bir ailenin yılda ortalama 4 defa temizlikçi çağırdığını görürüz. Bunlar;

1- Büyük Yaz Temizliği,
2- Büyük Kış Temizliği,
3- Ramazan Bayramı Temizliği,
4- Kurban Bayramı Temizliği...

Ha bunlar harici temizlik yapılmıyor mu evlerimizde? Pek tabii ki yapılıyor ancak bu temizliklerin ortak yanı evin tümüyle talan edilmesidir. Temizlik bittiğinde evde çamaşır suyu, kezzap ve arap sabununun kardeşliğini temsil eden koku tüm evi sarar. Bu sayede ciğerlerinize dolan oksijen, hijyen seviyesinin en üstlerinde dolanır. Anne çığlığı ve kararsızlığı ile şahsiyet alanınız daraltılır. Eşyalarınızın her biri annenizce uygun bulunan yere, tozu alınarak konulmuştur. Aradığınız hiç bir şeyi bulamazsınız. Bulduklarınız da eskisi gibi değildir. Temizlik sonrası, artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Sinir krizinin eşiğine geldiğiniz anlarda annenize suçlu muamelesi yapar; düzensiz, dağınık ve pis insan olmakla suçlanırsınız. Suçlamalara aldırmayıp çıkışırsanız, annenizin gözyaşlarıyla karşılaşır geri basarsınız. O sadece evi temizlemiştir. Suçlu olan sizsinizdir. Alında ne yazıyorsa o der, susup oturursunuz.

Temizlikçi teyzelerin birçok ortak yanı vardır. On kadını geri püskürtecek hızda konuşmaları, tiz ötesi sesleri, evin çocuklarına hükmetmeleriyle üstün performans sergilerler. Elleri çabuktur. Anneniz bir yandan o diğer yandan evde koştururken siz anlamsız bakışlarla verecekleri komutları beklersiniz. Verilen komutlarda mantık aramak hatadır. Avizenin üstünü cilalamam gerektiğini duyunca, yahu orayı kim görecek demiştim de yemediğim laf kalmamıştı.



Neyse efendim. Annemiz temizlikçi teyze gelmeden önce evde ne var ne yok kaldırmaya başlar. Bibloları suya yatırır, madenleri cilalar. İnce işleri öncesinde halletmeye çalışır. Evi süpürür, yerleri siler. Halıları kaldırır. Yıkatmaya gönderir. Camları kabaca siler. Perdeler çoktan narin programa alınmış, makina içinde dönmektedir. Evin bilgisayara yapışık uzun boylu kızı ya da oğlu perdenin geç çıkmasını diler. Perde asmak en pis işkencelerden bile daha büyük yaralar açabilir. Evin her tarafı başka tarafına bakar haldedir. Her şey makinaya atılır. Teker teker temizlenir. Dolap içleri, vitrindir, mutfaktır derken tam üç gün boyunca devam eder ön hazırlıklar. Ve o gün gelip çattığında eve kısadan, hafif topluca bir teyze gelir. Mevsim nedir bakılmaksızın evin tüm camları açılır, kışsa narinleriniz donar. Değilse de cereyanda kalır, bir şekilde hasta olmayı becerirsiniz.

Teyze eve sabah sekizde gelir. Annenizin günler öncesinden sildiği dolabı, yeri, camı kabaca siler. Kovadaki sular pislenmez bile. Bezler tertemizdir. Yıkanan çamaşırlar dolaplara yerleştirilir. Biblolar yerlerine konur. Halılar serilir. Yataklar yeni nevresimlerle buluşturulur. Anne temizlikçi teyze çok yorulduğu için ona elleriyle bol köpüklü Türk kahvesi ikram eder. Karşılıklı yudumlarlar kahvelerini. Sohbete koyulurlar...

Anne: Çok yoruldun kız Hacer. Hakkını ödeyemem...
Temizlikçi Teyze: Yok kız.. Ne pis evler var bilsen! Senin evin maşallah kolay bitti. Yoksa koca evin temizliği bir günde hayatta bitmez.
Anne: Doğru diyorsun...


Anneniz mutludur. Savaşı kazanmıştır. Evi temizdir. Temizlikçi teyzeden aldığı olumlu eleştirilerle yüzü güler. Sekiz eve çok titiz bir kadın olduğunun haberi gidecektir, temizlikçinin onayını almak bir ev hanımı için mühimdir.

Sonraki günlerde annenizin beli tutulur, karnına ağrılar girer. Bir hafta boyunca bedenine çektirdiği işkencenin farkında olduğunuzdan söylenirsiniz. Yine azar işitirsiniz.

Evlat Dış ses- Yahu bu temizlikçi zaten evini temizlemeye geliyor. Pis olacak evin. Yoksa neden temizlikçiye ihtiyaç duyalım?

Anne İç Ses- Şimdi bu ev en az 4 günde temizlenir. 4 gün parası veremeyiz. Ben önceden kabasını alırım. Son, incesini birlikte yaparız.

Her şey iç ve dış sesin çatışmasıyla başlar...

Anne Dış Ses- Ha gelsin de pisliğimizi görsün. Elaleme rezil olalım!

Neyse efendim... Farklı annelerde duyduğumuz temizlik öncesi veya sonrası repliklerimize geçip, yoğun anne çekiştirmeli yazımızı sonlandıralım...

A: Şimdi sen bu filmleri izledin. Çöpe atalım hepsini. Toz yapıyor. Üç raf açılır, oraya da şu ıvır zıvırını koyarsın.

A: Çöpü atın yoksa yatağının içine fırlatacağım şimdi hepsini (Çöp geç atıldığı için yatağa değil ama salonun ortasına cidden savrulmuştur. Gözlerimle gördüm:)

A: Şu kitaplıkta odanın rengini bozan kitapları çöpe at. Ya da birine ver. Midem bulanıyor görünce.

Yine de yaşasın anneler. Öperim tümünün ellerini...

Temizlikçi teyzeler de alınmasın. Ben çok severim onları. Derdim onlarla değil. Annelerin kendilerini etraf ne der, aman laf söz ederler mi diyerek kendilerini hırpalamalarına üzülüyorum. Budur.

Sevgiler, saygılar:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder